Vad är Barnträdgården för typ av förskola?
- Är det en förskola där barnen lär sig det sociala samspelet i en kreativ miljö?
- Leker barnen fritt i närvaro av stödjande vuxna?
- Är det en sådan förskola där man kommer in och kan känna sig som hemma?
Ja! Vi erbjuder barnen rika sinnesupplevelser. Enkla leksaker i naturmaterial och konstnärsmaterial av hög kvalité – kompletteras med barnens fantasi och kreativitet.
Vår fina naturtomt stimulerar barnens kroppsliga utveckling och motorik.
Med doften och smaken av vår hemlagade ekologiska mat gör varje måltid till en njutning.
Barnträdgården bedrivs som en fristående förskola. Vi följer *Läroplan för förskolan Lpfö 18* och inspireras av den egna kursplanen *En väg till frihet*. Waldorfpedagogiken har funnits sedan år 1919. Skolor och förskolor har utvecklats och finns idag i mer än 80 länder runt jorden, med ca 2500 förskolor. I Sverige finns det 78 waldorfförskolor.
Det är den återkommande dagsrytmen och tonvikten på barnets egen utvecklingsmöjlighet i den fria leken, som utgör grunden i förskolan. Stor omsorg om miljö och naturmaterial – liksom praktiska och konstnärliga aktiviteter – kännetecknar Barnträdgårdens verksamhet.
Några av huvudpunkterna i vår Waldorfpedagogik ser ut så här:
Ekologisk mat är ett måste. Vi bjuder på hemlagad välsmakande vegetarisk mat. Råvarorna är i största möjliga mån ekologiska, KRAV-märkta och helst biodynamiskt odlade.
Naturen ger rytm för verksamheten och barnen. Årstidernas växlingar ger förskolan dess grundläggande rytm. Även veckan och dagen är rytmiskt upplagd.
Fri lek växlar med samlade aktiviteter, matsituationer och vilostund i en återkommande rytm. Så skapas ett inre lugn och trygghet för barnen.
Leken kommer alltid i första hand och är grunden för mognad, initiativrikedom och gott omdöme. Den fria leken – och med detta menas leken som utvecklas utan inblandning av vuxna – stärker barnens personlighet och fantasi. Här ges barnen glädjeupplevelser och rum att öva sina sociala, motoriska och kreativa förmågor.
Hantverk och musik tillhör förskolans vardag. Små och stora händer glädjer sig åt att arbeta med hantverk i ull och trä, modellering i bivax, akvarellmålning och att rita med vaxkritor. Pentatonisk flöjt, klangspel, lyra är instrument i barnens vardag. Sånger, ramsor och sånglekar läggs på minnet.
Sagor och stillhet är vi måna om. Sagor och berättelser är älskade på förskolan. Det muntliga berättandet är ett naturligt inslag och förkommer under vilan och vid samlingar.
Vilan är viktig. Därför skapar vi under förskoledagen rum och möjlighet för alla barn att andas ut och ta en paus.
Goda förebilder återspeglar sig i barnens sätt att vara. På vår förskola arbetar alla vuxna med det som behövs t.ex. trädgårdsarbete, matlagning, bakning, täljning, olika handarbeten och andra hushållssysslor.
Vår utemiljö är bra för motoriken och själen. Skogspartier växlar med trädgård, äng, eldplats, kompost, hönshus och andra spännande platser som inbjuder till upptäcktsfärder, balansträning, bygg-, spring-, sand- och vattenlekar, klättring, samt allt vad barnens fantasi kan leda till.
Vi är ute stora delar av dagen i vår förskolas naturliga utemiljö.